Bevraging prioriteitengroep 3 eindelijk online

Nieuwsbrief november 2022

Tine van der Vloet

             Vlaams VolksvertegenwoordigerBeste lezer,


Deze maand startte met goed nieuws. Personen uit prioriteitengroep 2, die kunnen deelnemen aan het pilootproject deelbudgetten, hebben een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontvangen. Vanaf 1 december nemen zij hun deelbudget in ontvangst. Daarnaast staat de bevraging van prioriteitengroep 3 eindelijk online.


Verder heb ik deze maand een vraag gesteld over de nieuwe toeleidingsprocedure. Wat is de stand van zaken? Wanneer komt deze vernieuwde procedure er? Wat zal er veranderen ten opzichte van de huidige procedure? Vanaf wanneer wordt deze geïmplementeerd? En hoeveel middelen komen er uiteindelijk vrij?


Tot slot ging ik deze maand tijdens de Dag van de Ondernemer op bezoek bij Segorex/TapWat. Daar heb ik kennis mogen maken met bijzonder gepassioneerd ondernemer Stef Gys.

Dit alles en meer kan je lezen in onderstaande nieuwsbrief.


Veel leesplezier, 


                                                                                  Tine 

Bevraging prioriteitengroep 3 eindelijk online

De bevraging Hulpbronnen en ondersteuning prioriteitengroep 3 staat eindelijk online. Na enkele herhaalde oproepen om de bevraging online te zetten kan je deze eindelijk terugvinden op de website van het VAPH.

Bevraging prioriteitengroep 3 »
 

Duidelijke communicatie na de actualisatie van de budgetcategorieën

De budgetcategorieën voor personen met een beperking werden in 2021 geactualiseerd. Er zijn niet langer 12 maar 24 categorieën. 

Ik stelde minister Crevits de vraag of deze personen op de hoogte waren gebracht van deze actualisering. Benieuwd naar het antwoord van de minister? Klik op onderstaande lees meer. 

Lees meer »
 

UNIZO Dag van de Ondernemer: op bezoek bij Segorex/TapWat

Op vrijdag 18 november bracht ik een bezoek aan ondernemer Stef Gys. Hij is eigenaar van Segorex en TapWat. Stef gaf een interessante uiteenzetting over waar zijn bedrijven voor staan: duurzaamheid en ecologie met een hart voor water. 


We moeten onze ondernemers meer dan ooit koesteren. Meer informatie over Segorex en TapWat

Lees meer over het bezoek »
 

Wil je weten wat er speelt binnen het Vlaams Parlement? Wil je weten welke schriftelijke en mondelinge vragen ik recent aan de minister heb gesteld? Bekijk dan zeker eens de website van het Vlaams Parlement. 

 

Wat is de stand van zake over de nieuwe toeleidingsprocedure?


In het Vlaams Regeerakkoord (2019-2024) staat te lezen dat de toeleidingsprocedure vereenvoudigd zal worden. Overbodige systeemkosten worden geëlimineerd en de vrijgekomen middelen gaan naar persoonsvolgende budgetten.


Het is al enige tijd stil over de nieuwe toeleidingsprocedure. Ik stelde hierover een vraag aan minister Dalle, die op dat moment Hilde Crevits verving. Volgens de minister liggen er twee voorstellen op tafel. In het eerste voorstel wordt de budgetbepaling naar achter geschoven tot één jaar voor de terbeschikkingstelling van het budget. Dit heeft als doel een klantvriendelijk en laagdrempelige procedure te realiseren. Overbodige systeemkosten zullen hierbij geëlimineerd worden.


Bij het tweede voorstel worden er bijkomende voorwaarden ingevoerd voor het verkrijgen van een persoonsvolgend budget: het hebben van een minimale zorgzwaarte en een dringende zorgvraag. Het heeft als doel een persoonsvolgend budget voor te behouden voor personen die hier dringend nood aan hebben. Dit houdt echter geen vereenvoudiging van de procedure in, aldus de minister.


De minister bekijkt momenteel de voorstellen, maar heeft een voorkeur voor het eerste. Dit houdt wel degelijk een vereenvoudiging voor de gebruiker in. Ik wees de minister er op dat het belangrijk is knopen door te hakken. Alles gaat zeer langzaam. Het gaat om middelen die naar zorg en ondersteuning kunnen gaan, daar mogen we niet mee wachten.


Wil je meer weten over de nieuwe toeleidingsprocedure? Klik dan op deze link.

 

Hoe verloopt de evolutie van het aantal groenezorginitiatieven? 

De evolutie van het aantal groenezorginitiatieven is in stijgende lijn. In 2017 waren er slechts 31 groenezorginitiatieven met 15 afgesloten overeenkomsten. In 2021 waren er 94 initiatieven met 124 afgesloten overeenkomsten. Het aantal overeenkomsten is dus op vier jaar tijd meer dan verzesvoudigd. Een positieve evolutie die ik alleen maar kan toejuichen. 

Lees meer over de evolutie van het aantal groenzorginitiatieven »
 
 

Kijktip: Out of office

Vijf Vlamingen met een burn-out proberen hun leven terug in eigen handen te nemen. Een half jaar lang zijn ze te gast bij zorgboerderij Emiliushoeve waar ze samen bouwen aan een biowinkel. Het mooi om te zien hoe puur de zorggasten omgaan met hun nieuwe collega's. Out of office, elke maandag om 20.45 uur op VTM. 

(Her)bekijk de afleveringen »
 

Ken je mensen die interesse hebben in deze nieuwsbrief?  

Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Wie deze maandelijkse nieuwsbrief wenst te ontvangen en op de hoogte wil blijven van mijn parlementaire initiatieven kan zich hier inschrijven:

Inschrijven »
 

Tine van der Vloet

Vlaams volksvertegenwoordiger

Leuvenseweg 86
1011 Brussel

tine.vandervloet@vlaamsparlement.be

Parlementair medewerker

Charlotte Bats

charlotte.bats@vlaamsparlement.be

Ⓒ N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel • info@n-va.be • +32 2 219 49 30
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven bent op deze nieuwsbrief. Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.

Wordt deze mail niet goed weergegeven? Bekijk hier de online versie.