Plaats alle assistentiehonden op de refertelijst van het VAPH

Nieuwsbrief maart 2022

Tine van der Vloet

                                   Vlaams Volksvertegenwoordiger

Beste lezer,


Maart was een zeer boeiende maand.

Zo mochten we deze maand voor het eerst in twee jaar tijd weer met alle 124 volksvertegenwoordigers aanwezig zijn in de plenaire vergadering. Ook de Commissie Welzijn vindt terug fysiek plaats. Ik hoop alvast dat dit zo zal blijven.


Deze maand kwam Administrateur-Generaal van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een stand van zaken geven in de Commissie Welzijn. Meer hierover lees je in onderstaande nieuwsbrief.


Ook besliste het Vlaams Parlement dat er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgestart naar aanleiding van de wantoestanden in de kinderopvang. Ik mag je alvast vertellen dat ik daarin zal zetelen. 


Tot mslot ocht ik deze maand op werkbezoek bij assistentiehondenschool Hachiko en bezocht ik het Nederlandse melkveebedrijf Van Poppel. Dit alles en veel meer kan je lezen in onderstaande nieuwsbrief. 


Veel leesplezier,

                                                                                                                                            Tine

 

Plaats alle assistentiehonden op de refertelijst van het VAPH

Assistentiehonden maken een wereld van verschil. In 2016 schreef ik met enkele collega's een resolutie over het opnemen van assistentiehonden in de refertelijst van het VAPH. Ik vroeg de minister naar een stand van zaken, maar veel respons kwam er niet. Daarom wees ik de minister erop dat uit onderzoek blijkt dat elke euro die uitgegeven wordt aan een assistentiehond de maatschappij twee en halve euro opbrengt. Ook stelde ik de minister voor om eens samen te zitten met de assistentiehondenscholen, want deze kunnen hem zeker op het belang van assistentiehonden wijzen. Wil je meer lezen over dit initiatief? Klik dan zeker op onderstaande 'lees meer'.

Lees meer »

Op werkbezoek bij Hachiko

Op 18 maart ging ik op bezoek bij assistentiehondenschool Hachiko. Deze organisatie koopt puppy's aan waarna de honden gedurende twee jaar naar een gastgezin gaan. Daar leren ze de kneepjes van het vak. De honden die slagen en dus 'afstuderen' gaan vervolgens gedurende vijf maanden terug naar Hachiko, waar ze in de kennel verblijven.

Ik mocht ter plaatse een training met een gastgezin volgen. Op het einde van deze training mochten de honden nog even samen spelen en hond zijn.  

Verder leerde ik ook heel veel bij over de hele wereld van assistentiehonden. 

Ik neem de bezorgdheden van de assistentiehondenscholen zeker en vast mee naar Brussel.

 

Administrateur-Generaal van het VAPH, James Van Casteren, kwam tijdens de commissievergadering van 15 maart een uiteenzetting geven over de stand van zaken van het Zorginvesteringsplan dat minister Beke op 30 juni 2021 aankondigde. Ik stelde de heer Van Casteren en minister Beke kritische vragen, maar vele bleven onbeantwoord. 


Wil je meer informatie over de drie prioriteitengroepen, hulpmiddelen, minderjarigen en rechtstreeks toegankelijke hulp? Lees dan zeker en vast dit bericht op mijn website.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Wil je graag iets met mij bespreken? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Dit kan door een e-mail te sturen of door het formulier op mijn website in te vullen. 

 

Op bezoek bij Van Poppel

Als plaatsvervanger van de Commissie Landbouw mocht ik samen met enkele collega's op bezoek naar melkveehouderij Van Poppel.

Van Poppel bevindt zich net over de grens met Nederland waardoor we een inkijk kregen in de nieuwe landbouwtechnieken van onze noorderburen. 

Kortom een zeer interessante en leerrijke voormiddag.

 

Veerkracht van de zorg

Voor de reeks veerkracht van de zorg, gaf ik een reactie op de getuigenis van Xavier.

Hij is papa van een dochter met een beperking en tijdens de coronacrisis hadden ze het gevoel dat hij en zijn partner er alleen voor stonden. 

Wil je het filmpje inclusief mijn reactie en die van collega Koen Daniëls bekijken? Klik dan zeker op onderstaande 'bekijk video' of op de video zelf.

Bekijk video »
 
 

#Steunkousen

Ook dit jaar droeg ik op 21 maart mijn #Steunkousen op Werelddownsyndroomdag. 

Deze twee verschillende sokken tonen aan dat anders zijn dik oké is!

 

Tine van der Vloet

Vlaams volksvertegenwoordiger

Leuvenseweg 86
1011 Brussel

tine.vandervloet@vlaamsparlement.be

Parlementair medewerker:

Charlotte Bats

charlotte.bats@vlaamsparlement.be

Ⓒ N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel • info@n-va.be • +32 2 219 49 30
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven bent op deze nieuwsbrief. Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.

Wordt deze mail niet goed weergegeven? Bekijk hier de online versie.