Nieuwsbrief oktober 2022

Tine van der Vloet

             Vlaams Volksvertegenwoordiger


Beste lezer,


De maand oktober zit er bijna op. Deze maand stelde ik tijdens de commissievergadering een vraag over de toekomst van prioriteitengroep 2. Volgens de minister zullen de eerste 1.100 wachtenden vanaf 1 november een deelbudget in ontvangst mogen nemen. 


Ook schonken we deze maand extra aandacht aan de vreselijke ziekte kanker. Elk jaar krijgen 40.000 Vlamingen het harde verdict te horen dat ze aan de ziekte lijden. Daarom droeg ik deze maand het gele lintje om aan te tonen dat ze er niet alleen voor staan. 


Daarnaast ging ik deze maand op werkbezoek bij CKG Lentekind. Het CKG geeft opvoedingsondersteuning vanaf de zwangerschap en bij gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Het was een bijzonder boeiende voormiddag. Als volksvertegenwoordiger leer ik natuurlijk het meest van werkbezoeken. Ken jij of heb jij een initiatief voor personen met een beperking? Aarzel dan niet om me te contacteren via e-mail


Tot slot stelde ik de minister een vraag over rookmelders voor doven en slechthorenden en vierden we werelddierendag.


Dit alles en veel meer kan je lezen in onderstaande nieuwsbrief. 

Veel leesplezier,

                                                                                                                                              Tine

 

Jouw mening telt!


Het systeem van persoonsvolgende financiering (PVF) werd in 2017 in het leven geroepen. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en merken we dat het systeem heel wat kinderziekten met zich mee heeft gebracht.


Om dit systeem beter te kunnen evalueren ben ik op zoek naar jouw ervaringen. Heb je een persoonsvolgend budget of een persoonlijk-assistentiebudget? Kies je ervoor jouw middelen in cash of in voucher te besteden? Zit je momenteel in de toeleiding naar een budget? Of heb je opmerkingen of bedenkingen over het beleid inzake personen met een beperking? 


Stuur jouw bevindingen naar tine.vandervloet@n-va.be. Door jouw stem te laten horen kunnen we het beleid verbeteren. 

 

Als volksvertegenwoordiger ben ik steeds op zoek naar manieren waarop het beleid verbeterd kan worden. We leren natuurlijk het meeste door op werkbezoek te gaan. Heb jij of ken jij een initiatief voor personen met een beperking? Aarzel dan niet om me te contacteren via tine.vandervloet@n-va.be en misschien kom ik bij jou op werkbezoek. 

contact »
 

Pilootproject deelbudgetten gaat eindelijk van start 

Vanaf 1 november zullen personen die deelnemen aan het pilootproject deelbudgetten uit prioriteitengroep 2 hun deelbudget ontvangen. Het gaat om de eerste 1.100 wachtenden. Een deelname aan het project is niet verplicht en heeft dus bijgevolg geen invloed op de plaats op de wachtlijst.

Wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande lees meer.  

Lees meer »
 

#DagtegenKanker

Gemiddeld krijgen vijf Vlamingen per uur het harde verdict te horen dat ze kanker hebben. Ruim 200.000 personen leven met de gevolgen van deze vreselijke ziekte. 


Op 20 oktober was het Dag tegen Kanker. Ik droeg die dag het gele lintje voor iedereen die met deze ziekte te maken krijgt, al blijft onze aandacht voor kanker niet beperkt tot deze ene dag.


Jullie staan er niet alleen voor! 

Lees meer over de Dag tegen Kanker »
 

Op werkbezoek bij CKG Lentekind

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) Lentekind geeft opvoedingsondersteuning vanaf de zwangerschap en bij gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar.  


Soms blijkt opvoeden niet zo makkelijk te zijn. Bij Lentekind start alles met een goed gesprek waar ze luisteren naar al de bezorgdheden van de gezinnen. Ze bieden trainingen aan en/of komen bij je thuis voor ondersteuning op maat. Soms kunnen kinderen tijdelijk niet thuis verblijven, zij komen terecht in de leefgroepen van het CKG. Alles gaat altijd samen met begeleiding aan het gezin.


Ze deelden ook hun dromen over een kleinschalig, huiselijk en gezinsgerichte context. Er is nog veel werk aan de winkel voor het beleid. Het was een zeer boeiende, maar vooral ook leerrijke voormiddag. 


Meer informatie over Lentekind vind je hier. Informatie over het CKG kan je hier vinden.

Videoverslag over het werkbezoek »
 

Minder aanvragen voor rookmelders doven en slechthorenden in 2021 


Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Rookmelders vormen een eenvoudige maar doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. De aanwezigheid van minstens één rookmelder per verdieping is verplicht sinds 1 januari 2020. 


Hoewel het aantal personen met een auditieve beperking jaar na jaar toeneemt, daalde het aantal aanvragen voor speciale rookmelders. In 2017 werden er 149 rookmelders aangevraagd, in 2018 ging het om 381 aanvragen, in 2019 waren het er 470, in 2020 504 en in 2021 vroegen slechts 324 personen deze speciale rookmelder aan. Ter vergelijking in 2020 waren er 9.327 personen met een auditieve beperking, vandaag zijn dit er 11.538. 


Een persoon met een auditieve beperking kan maximaal vijf rookmelders aanvragen met een signaleringssysteem voor thuisgebruik. Wil je meer informatie over hoe je deze rookmelders kunt aanvragen? Neem dan zeker een kijkje op de website van het VAPH of op mijn website. 

 

Werelddierendag

Deze maand vierden we Werelddierendag. 

Mel, ons allerliefste hondje, kreeg die dag extra aandacht. We kunnen ze niet meer missen.

 

Ken je mensen die interesse hebben in deze nieuwsbrief? 

Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Wie deze maandelijkse nieuwsbrief wenst te ontvangen en op de hoogte wil blijven van mijn parlementaire initiatieven kan zich hier inschrijven:

Inschrijven »
 

Tine van der Vloet

Vlaams volksvertegenwoordiger

Leuvenseweg 86
1011 Brussel

tine.vandervloet@vlaamsparlement.be

Parlementair medewerker

Charlotte Bats

charlotte.bats@vlaamsparlement.be

Ⓒ N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel • info@n-va.be • +32 2 219 49 30
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven bent op deze nieuwsbrief. Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.

Wordt deze mail niet goed weergegeven? Bekijk hier de online versie.