Weer heel wat citizen science nieuws!

Ook de laatste nieuwsbrief van het jaar is goedgevuld met interessante nieuwtjes en boeiende events voor het nieuwe jaar. Veel leesplezier en alvast een fijn eindejaar gewenst van het hele Scivil-team! 

 NIEUWS OVER SCIVIL 

Scivil organiseert 'Citizen Science Intervisiesessies'!

Scivil wil intervisiesessies opzetten voor coördinatoren en medewerkers van citizenscience-projecten. Tijdens een intervisiesessie deel je een concrete uitdaging met de groep rond het  beheren van jouw citizenscience-project en ga je op zoek naar oplossingen. De intervisiesessie kan verschillende thema's als focus hebben of kan zich focussen op één onderwerp, afhankelijk van de interesses van de deelnemers: communicatie, participatie, diversiteit, privacybeleid, databeheer, juridische aspecten... Wil jij als eerste op de hoogte zijn wanneer we nieuwe sessies plannen? Laat het ons hier weten!

IK BEN GEÏNTERESSEERD!

VLAAMS CITIZEN SCIENCE NIEUWS

Leerlingen meten luchtkwaliteit op eigen schoolroute

VRTnws en Karrewiet berichtten recent over de samenwerking tussen het CompAIR-project en een Gentse school. 50 leerlingen maten fijnstof op hun traject van en naar school met een sensor op hun rugzak of fiets. De jonge burgerwetenschappers zijn alvast enthousiast over hun taak binnen het project. In CompAIR ontwikkelden de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Digitaal Vlaanderen en verschillende internationale partners tools waarmee burgers zelf de luchtkwaliteit kunnen meten.

MEER OVER COMPAIR

Artikel over burgerwetenschap in Klasse

In het onderwijsmagazine Klasse verscheen vorige week een artikel over burgerwetenschap. Op basis van fijne getuigenissen werden leerkrachten, directeurs en andere onderwijsprofessionals geïntroduceerd tot burgerwetenschap en op weg gezet met concrete tools en links. Je kan het artikel lezen via deze linkZelf geïnteresseerd om een burgerwetenschapsproject op te zetten in samenwerking met een school? Bekijk dan zeker onze educatiegids

LEES HET ARTIKEL

Save the date: High level conferentie over wetenschapscommunicatie

Op 12 en 13 maart gaat de eerste gezamenlijke conferentie door van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Wallonië en Brussel (F.R.S. - FNRS). Tijdens de conferentie brengen ze beleidsmakers, onderzoekers, wetenschapscommunicatoren en onderzoeksorganisaties samen om kennis, ervaringen en best practices uit te wisselen. Blokkeer alvast de data en meer informatie volgt snel op hun website!

MEER INFO OVER DE CONFERENTIE

Citizen science project zoekt tuinliefhebbers voor bevraging!

Het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin (HOGENT) onderzoekt hoe gazon kan worden omgezet in bloemrijk grasland. 492 deelnemers legden daarom proefvlakken aan in hun tuin, waarin ze 3 jaar lang metingen uitvoeren. Maar vinden Vlamingen dat wel mooi, zo'n bloemrijk grasland? Of toch liever een kortgeschoren gazon? De wetenschappers achter FlowerPower De Tuin lanceren een fotobevraging om dit te onderzoeken. Vul de bevraging in en help dit onderzoeksproject vooruit! 

VUL DE FOTOBEVRAGING IN

Project van AfricaMuseum wint NTD Innovation Prize

Het ATRAP-project, voluit 'Action Towards Reducing Aquatic Snail-borne Parasitic Diseases', heeft de internationale NTD-innovatieprijs gewonnen voor haar baanbrekend burgerwetenschapsproject over de tropische infectieziekte schistosomiasis in Uganda en Congo. ATRAP, gecoördineerd door het AfricaMuseum, werd geprezen voor haar innovatieve aanpak die gebaseerd was op samenwerking met lokale bewoners om ziektedragers in hun omgeving te monitoren en bewustmakingscampagnes te ontwikkelen. 

Proficiat aan het hele team! 

MEER OVER ATRAP

INTERVIEW

"Verschillende perspectieven zijn een meerwaarde, maar het uitspreken en beheren van verwachtingen is een cruciale expertise. Eentje die wij als sector beheersen."

– Nele Vanderhulst

Scivil interviewt elke maand iemand over diens ervaringen met citizen science. Deze maand interviewden we Nele Vanderhulst, stafmedewerker burgerinitiatief en politiserend werken bij Socius, het steunpunt voor sociaal-cultureel werk. Ze vertelt gepassioneerd over de mogelijkheden van citizen science binnen de sociaal-culturele sector. 

LEES HET INTERVIEW

Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

INTERNATIONAAL CITIZEN SCIENCE NIEUWS

  • CONFERENTIE: De inschrijvingen voor de conferentie van de European Citizen Science Association (ECSA) zijn geopend. De conferentie gaat door van 3 tot 6 april, met als thema 'Change'. 
  • MASTERCLASS: De ECSA Academy en de LIBER citizen science werkgroep organsieren op 7 en 8 mei in Parijs een masterclass over hoe citizen science te integreren in je bibliotheekwerking. Bovendien publiceerde LIBER ook al interessante gidsen over citizen science en bibliotheken
 

INTERESSANTE PUBLICATIES

  • TOOLKIT: Het citizen science contactpunt van VUB lanceerde een herwerkte versie van de Citizen Science Starter Kit. Er werd een vierde module toegevoegd met citizenscience-templates om zelf aan de slag te gaan met ook enkele verwijzingen naar onze Scivil gidsen!
  • RAPPORT: In het kader van het project PREP4BLUE, maakte VLIZ een inventaris van zoveel mogelijk aquatische citizen science projecten in Europa. De databank krijgt binnenkort vorm op een online portaal, maar VLIZ schreef alvast een rapport met good practices en aanbeveling binnen aquatische citizen science. 
  • TOOLKIT: Una Europa, het samenwerkingsverband tussen 11 Europese universiteiten, publiceerde recent de Una Europa Citizen Science Toolkit. Deze ondersteunt onderzoekers in alle stadia van hun carrière bij het opzetten en uitvoeren van citizen science projecten door diverse inzichten aan te bieden vanuit de hele Una alliantie. Heel wat interessante voorbeelden te vinden in de toolkit dus! 
 

OPROEPEN EN FINANCIERING

  • CONFERENTIE: Je kan nog tot 10 december je voorstel insturen voor de Nordic Environmental Social Science Conference (NESS). Het topic van de conferentie is 'Knowledge Production' en er vindt ook een sessie plaats volledig gewijd aan Citizen Science. Je vindt alle informatie op hun website.
  • FINANCIERING: De provincie Vlaams-Brabant schreef een projectoproep uit rond 'Slimme Regio' waarbij je een subsidie van €150.000 kan ontvangen. Je kan tot 30 januari je voorstel indienen. Concrete richtlijnen vind je hier
  • FINANCIERING: PRO-Blue, een door de EU gefinancierd project met als doel de watergeletterdheid van leerlingen te verbeteren, lanceert een projectoproep voor scholen die met dit topic aan de slag willen.
  • BEVRAGING: Onderzoekers van de KU Leuven, de Universiteit van Melbourne en de Universiteit van Ljubljana werken aan een conceptueel kader voor citizen science projecten om wetenschappelijk robuuste en maatschappelijk relevante kennis te produceren. Daarvoor zijn ze nog op zoek naar initiatiefnemers van citizen science projecten om een bevraging in te vullen met als doel het kader te valideren. Meer info over het onderzoek en link naar de bevraging vind je hier
  • PRIJS: Ben jij een principle investigator met een ERC beurs en betrek je burgers op een actieve manier bij je onderzoek? Stel je dan kandidaat voor de ERC Public Engagement prijs
 

KALENDER

CS-NL netwerkdag

Op 14 december gaat de tweede netwerkdag van het CS-NL Network door. Tijdens die dag staat elkaar leren kennen centraal, maar ze zullen er ook nieuwe werk- en themagroepen voorstellen.  


Je vindt het programma hier.

 

High level Conferentie over wetenschapscommunicatie

Op 12 en 13 maart gaat de eerste gezamenlijke conferentie door van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Wallonië en Brussel (F.R.S. - FNRS). 


Lees er hier meer over.

 

Workshop Citizen science en Bibliotheken

Op 13 maart organiseert Scivil, in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel, een workshop over citizen science en bibliotheken.


Lees hier meer over de workshop.

 

ECSA conference 2024

Van 3 tot 6 april 2024 vindt de volgende ECSA-conferentie plaats in Wenen (Oostenrijk). Het thema van de conferentie is 'Verandering'. 


Lees hier alles over de conferentie.

 

Wil je jouw citizen-science-event ook in de kijker zetten in onze kalender? 

Laat het ons weten via info@scivil.be!

 
Mail niet leesbaar? Klik hier.  |  Uitschrijven

Scivil 

Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science 

Kapeldreef 75, 3001 Leuven 

+32 16 28 38 00 | info@scivil.be

Sent by Sendtex