Weer heel wat citizen science nieuws!

Alweer de voorlaatste nieuwsbrief van het jaar! 

Daarin lanceren we een nieuwe workshop om de mogelijkheden tussen citizen science en bibliotheken verder te ontdekken, geven we jullie graag een inkijk in hoe de burgerjury bij amai! tot stand kwam én stellen we jullie ons enthousiast PIP-team voor. Heel wat leuk nieuws dus deze maand. 

Veel leesplezier!

 NIEUWS OVER SCIVIL 

Scivil-workshop: Citizen Science en bibliotheken

Op 13 maart organiseert Scivil, in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel, een gratis workshop over citizen science en bibliotheken. Bibliotheken kunnen heel wat mogelijkheden bieden in het ondersteunen van burgerwetenschap. Maar welke uitdagingen kom je tegen en vooral: hoe zorg je voor succes? Of je nu nieuw bent in de wereld van citizen science of al ervaring hebt, deze workshop biedt je een waardevol platform om kennis, ervaringen en ideeën te delen. Werk jij in een bibliotheek of ben je erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van citizen science in bibliotheken? Schrijf je dan zo snel mogelijk in, want de plaatsen zijn beperkt!

MEER INFO OVER DE WORKSHOP

Dit was de burgerjury van amai!

In oktober ging niet enkel de publieksstemming van amai!, ons citizen scienceproject over AI, door. Tegelijkertijd kwam ook de burgerjury bij elkaar om zich te buigen over de projecten. Een 15-tal burgers verzamelden twee zaterdagen in Leuven om de projecten te rangschikken met het oog op maatschappelijke impact. Het hoogst scorende project van de burgerjury dat niet al door de publieksstemming wordt geselecteerd, zal ook financiering ontvangen van amai! Benieuwd naar hoe het amai! team dit proces aanpakte? Lees het via deze link

MEER OVER AMAI!

Kick-off van ons PIP-team!

Scivil werkt regelmatig samen met studenten rond citizen science. Dit academiejaar zullen we samen met PIP KU Leuven een challenge uitwerken die kadert binnen ons NieuwsWijsNeuzen project. Binnen het vak 'Product Innovation Project' (PIP) gaat een interdisciplinair team van studenten aan de slag met de uitdaging hoe we fake news dat jonge kinderen (8-12j) tegenkomen op sociale media (bv. TikTok) kunnen monitoren én counteren. Via de design thinking methode gaan de studenten op zoek naar een mogelijke oplossing. Benieuwd naar het resultaat!

Onze samenwerking met KICK KU Leuven, die het vak organiseren, is mogelijk dankzij de sponsoring van SAMIS (Stichting Albertus Magnus Innovation Stimulus). 

MEER OVER PIP

VLAAMS CITIZEN SCIENCE NIEUWS

Waste Watchers wint twee Geospatial award!

Het amai!-project Waste Watchers is in de prijzen gevallen! Op de Trefdag Vlaanderen Digitaal gingen ze aan de haal met maar liefst twee Geospatial awards. De Geospatial awards worden uitgereikt aan vooraanstaande projecten die werken rond geospatiale data. In Waste Watchers brengen burgers het zwerfvuil aan de scheldeoevers in kaart met drones en AI. Gefeliciteerd aan het hele team! 

MEER OVER WASTE WATCHERS

Uitreiking onderscheidingen wetenschapscommunicatie

Op 14 november worden in het Paleis der Academiën in Brussel de jaarlijkse Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie uitgereikt door KVAB. Ook dit jaar komen er enkele citizen science projecten in aanmerking voor die prijs. Zowel de onderzoekers van SOS Antwerpen, het burgerwetenschapsproject rond sociale ongelijkheid in sterfte in Antwerpen, als Iris Stiers, die heel wat burgerwetenschaps- en communicatieactiviteiten rond exotische planten en milieu opzette, maken kans. 

MEER INFORMATIE

INTERVIEW

"De jongeren die in de middelbare scholen in Mol meewerken aan het educatieve programma zijn dan de ambassadeurs van de studie, zij zijn de gezondheidsbewakers. Zij maken het project in de regio bekend en creëren er draagvlak voor."

– Carmen Franken

Scivil interviewt elke maand iemand over diens ervaringen met citizen science. Deze maand interviewden we Michelle Laeremans (VITO) en Carmen Franken (PIH), beide betrokken bij het 3xG-project. Ze vertellen enthousiast hoe het educatief project 'Gezondheidsbewakers' volgde uit het lopende 3xG milieu- en gezondheidsonderzoek. 


Lees het interview hier.

Wil je jouw project ook in de kijker zetten? Laat het ons weten op info@scivil.be en we nemen je nieuws op in onze volgende nieuwsbrief.

INTERNATIONAAL CITIZEN SCIENCE NIEUWS

  • WORKSHOP: Het INCENTIVE-project organiseert op 21 november een workshop in het kader van de toolkit die ze ontwikkelen rond het institutionaliseren van citizen science.
  • WORKSHOP: Het OTTERS project dat maatschappelijke transformatie voor het beheer van zoet- en zeewater bevordert door het opschalen van burgerwetenschap organiseert op 27 november een online workshop rond juridische uitdagingen.
  • CONFERENTIE: Het programma van de YouCount Conferentie rond Youth Citizen Social Science is bekend. Je kan nog registreren tot 17 november.
 

INTERESSANTE PUBLICATIES

  • WHITEPAPER: Het CoAct project publiceerde een whitepaper over het co-evalueren van citizen social science.
  • GIDS: Het UK Centre for Ecology & Hydrology werkte in samenwerking met het Joint Nature Conservation Committee (JNCC) een praktische gids uit voor projectinitiatiefnemers én deelnemers van citizen science projecten rond het monitoren van bestuivers
  • ARTIKEL: Het COMPAIR project publiceerde een nieuw artikel over het verbeteren van de luchtkwaliteit en klimaatbestendigheid in steden door middel van inclusieve en beleidsrelevante burgerwetenschap.
 

OPROEPEN EN FINANCIERING

  • FINANCIERING: PRO-Blue, een door de EU gefinancierd project met als doel de watergeletterdheid van leerlingen te verbeteren, schreef een projectoproep uit voor scholen die met dit topic aan de slag willen.
  • FINANCIERING: ECSA lanceert een oproep voor hun 'creative design competition' waarin grafische ontwerpers aan de slag kunnen met het ontwerpen van iconen voor 10 principes van Citizen Science. 
  • THEMANUMMER: Voor een themanummer van het International Journal of Science Education zijn ze nog op zoek naar artikels over burgerwetenschapsprojecten met leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs of informele leeromgevingen. Lees hier meer over het themanummer.
  • GOOD PRACTICES: SOCIO-BEE is op zoek naar goede voorbeelden van burgerwetenschapsprojecten die een impact leverden op beleidsvorming op lokaal, nationaal of Europees niveau. Contacteer Carolina Doran (carolina.doran@ecsa.ngo) of Paul Sorrell (paul.sorrell@ecsa.ngo) indien je goede voorbeelden kent.
 

KALENDER

Co-creation in EU missions

MOSAIC organiseert op 21 en 22 november in Brussel het evenement 'Co-creatie in EU Missies'. Het evenement zal vertegenwoordigers van de Europese Commissie, beleidsmakers, co-creatie-experts en vertegenwoordigers van steden samenbrengen om de cruciale rol van co-creatie te bespreken bij het aanpakken van complexe uitdagingen. 


Lees er hier meer over.

 

Final Conference YouCount

Op 4 en 5 december gaat zowel online als in Brussel de finale conferentie van het YouCount project door. 


Lees er hier meer over.

 

CS-NL netwerkdag 

Op 14 december gaat de tweede netwerkdag van het CS-NL Network door. Tijdens de dag staat elkaar leren kennen centraal, maar ze zullen er ook nieuwe werk- en themagroepen voorstellen.


Je vindt het programma hier

 

Workshop Citizen science en Bibliotheken

Op 13 maart organiseert Scivil, in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel, een workshop over citizen science en bibliotheken.


Lees hier meer over de workshop.

 

ECSA conference 2024

Van 3 tot 6 april 2024 vindt de volgende ECSA-conferentie plaats in Wenen (Oostenrijk). Het thema van de conferentie is 'Verandering'. 


Lees hier alles over de conferentie.

 

Wil je jouw citizen-science-event ook in de kijker zetten in onze kalender? 

Laat het ons weten via info@scivil.be!

 
Mail niet leesbaar? Klik hier.  |  Uitschrijven

Scivil 

Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science 

Kapeldreef 75, 3001 Leuven 

+32 16 28 38 00 | info@scivil.be

Sent by Sendtex