Ontdek ons jaarverslag, onze deelname aan ECSA, de amai!-workshops en meer!

Hallo daar! Klaar voor een nieuwe dosis citizenscience-inspiratie? In deze editie van onze nieuwsbrief nemen we je mee voor een laatste terugblik naar 2023, een overzicht van de ECSA Conferentie, een opmerkelijk interview, en nog heel wat meer boeiende publicaties en interessante evenementen. Lees je mee?

Nieuws over Scivil

Blik mee terug op 2023 met ons jaarverslag!

2023 was een topjaar voor Scivil en dat tonen we graag in ons jaarverslag. Wij blikken dankbaar terug op de vele ontmoetingen en samenwerkingen binnen en buiten de Vlaamse citizenscience-gemeenschap. 

Dus dank aan jullie allemaal om samen met ons bruggen te bouwen tussen burgers en wetenschap!

Naar het jaarverslag »

Scivil naar de ECSA Conferentie

Van 3 tot 6 april vond in Wenen de conferentie van ECSA (European Citizen Science Association) plaats. Met Scivil konden we daar natuurlijk niet ontbreken! Gedurende drie dagen lieten we ons ten volle inspireren door de grote verscheidenheid aan citizenscience-projecten die Europa rijk is. We mochten daarnaast ook zelf onze ervaringen delen, en gaven presentaties over onze projecten NieuwsWijsNeuzen en amai!. Lees er meer over op de website!

Naar het nieuwsbericht »

Schrijf je in voor een cocreatiesessie van amai!

Van eind april tot midden juni organiseert amai! overal in Vlaanderen cocreatiesessies; workshops voor bedrijven, universiteiten, hogescholen, lokale besturen, belangenverenigingen ... waarin samen naar innovatieve AI-oplossingen gezocht wordt voor maatschappelijke problemen. Elke sessie draait om een ander thema, zoals klimaat & milieu, gezondheid, werk, en mobiliteit. Wie weet ontmoet je er wel potentiële partners met wie je samen een projectaanvraag kan indienen voor de amai!-oproep. Lees er meer over op de amai!-website!

Naar het nieuwsbericht »

Onderzoek met je klas geluidsblootstelling!

Wist jij dat het gisteren 'World Noise Awareness Day’ was? Benieuwd naar hoe hoog de geluidsniveaus op school of bij jouw thuis zijn? Onderzoek het dan dit najaar samen met je leerlingen!

  • Met sensoren meten jullie geluid op school en thuis.
  • Samen met je leerlingen ga je in de klas aan de slag met de data.
  • Wij helpen je de sensoren gebruiken en de data analyseren.
  • En we helpen je dit project in jouw lessenpakket te integreren. 

Ben jij leerkracht in het lager of secundair onderwijs en geïnteresseerd? Stuur snel een mailtje naar charlotte@scivil.be.

Naar het nieuwsbericht »

Vlaams citizenscience-nieuws

Burgerwetenschapsfestival in Oostende

Gefascineerd door de zee? Vind je een duurzame en gezonde leefomgeving belangrijk, en wil je weten hoe je daaraan kunt bijdragen? Dan ben je bij het burgerwetenschapsfestival ZEEKERWETEN aan het goede adres!


Op 15 en 16 juni zal het Marien Station Oostende bruisen van wetenschap, kunst en creativiteit. Je kan er live dissecties van zeevogels volgen, je unieke zeevraag of –vondst voorleggen aan experten, stand-up comedy over het zeetje meepikken... En vooral heel wat doedingen voor jong en oud!

Lees meer »

Interview

"De ambitie is dat burgerexperten een drijvende kracht worden in gesprekken en debatten over mobiliteitsbeleid, zodat een mensgerichte verkeerscultuur mogelijk is."

- Kris Vanherle

Scivil interviewt elke maand iemand over diens ervaringen met citizen science. Deze maand interviewden we Kris Vanherle, medeoprichter van Telraam, over hoe de compacte sensor een krachtig instrument voor burgerparticipatie is. 

Naar het interview »

Internationaal citizenscience-nieuws

  • WEBINARREEKS: Compair organiseert op 8 mei, 30 mei en 11 juni drie online workshops om steden te helpen de waarde van citizen science te benutten. Verwacht je in deze webinarreeks aan waardevolle tips over best practices, uitdagingen en nieuwe tools!
 

Interessante publicaties

  • ARTIKEL: Het SAMHE project ontwikkelde een app om indoor luchtkwaliteit te meten in scholen. De resultaten lees je in deze paper
  • ARTIKEL: Het Shade our School - Leaves are Cool! project, ontwikkeld voor de Fairchild Challenge, onderzocht welke invloed de participatie had op de betrokkenheid bij en de kennis van leerkrachten over klimaatverandering. Lees de resultaten hier
  • CURSUS: De Kaunas University of Technology heeft een cursus ontwikkeld over citizen science voor bibliotheken met daarin een hoofdstuk over hoe je een communicatieplan creëert dat gebaseerd is op de Scivil communicatiegids. Lees de cursus hier.
 

Oproepen en financiering

  • VACATURE: Het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) is op zoek naar een onderzoeker om de NODES onderzoeksgroep te ondersteunen bij twee door Horizon Europe gefinancierde projecten, namelijk Urban ReLeaf en CROPS. Je vindt hier meer informatie over de projecten en de vacature. 
  • VACATURE: De Universiteit van Twente zoekt een doctoraatsstudent die onderzoek zal doen naar patiëntenparticipatie en citizen science bij onderzoek naar borstkanker. Lees hier meer over de vacature. 
  • DOCTORAATSTRAINING: Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken organiseert een vijfdaagse cursus 'Applied Citizen Science'. De cursus staat open voor doctoraatsstudenten en postdocs uit alle disciplines. Lees er hier meer over. 
  • SURVEY: OTTERS ontwikkelt een roadmap voor de integratie van citizen science in scholen en kan feedback gebruiken van citizenscience-kenners. Wie feedback wil leveren, kan hier hun enquête invullen.
  • STAGE: Stickydot is op zoek naar een stagiair om hun team van projectmanagers te versterken in het beheren van socialemediakanalen, het organiseren van events en het verspreiden van projectresultaten. Lees er hier meer over.
 

Agenda

30/4, 6/5, 7/5, 22/5 & 3/6

Cocreatiesessies amai!

Van eind april tot midden juni organiseert amai! overal in Vlaanderen cocreatiesessies rond verschillende thema's. Neem deel en leer nieuwe mensen en wie weet potentiële partners voor een projectaanvraag kennen!

Lees meer »

8/5, 30/5 & 11/6

Webinarreeks Compair

Compair organiseert op 8 mei, 30 mei en 11 juni drie online workshops om steden te helpen de waarde van citizen science te benutten. Verwacht je in deze webinarreeks aan waardevolle tips over best practices, uitdagingen en nieuwe tools! 

Lees meer »

14/5

Introduction to Citizen Science

Wil je meer leren over citizen science en haar voordelen voor onderzoek en de samenleving? Doe dan op 14 mei mee met Urfist de Bordeaux en het project SAPS van de Université de Bordeaux in het Trainingswebinar 'Introduction to Citizen Science', in samenwerking met de LIBER Citizen Science Working Group.

Lees meer »

12/9

Citizen Science Netwerkdag

Op 12 september vindt onze Citizen Science Netwerkdag weer plaats! Verwacht je aan een inspirerende keynote, een reeks boeiende praatjes, workshops over verschillende aspecten van burgerwetenschap én een gezellige netwerklunch!


Lees meer »

Wil je jouw citizenscience-project of -event ook in de kijker zetten? 

Laat het ons weten via info@scivil.be!

facebook   twitter   instagram   web
 
Mail niet leesbaar? Klik hier.  |  Uitschrijven

Scivil 

Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science 

Kapeldreef 75, 3001 Leuven 

+32 16 28 38 00 | info@scivil.be

Sent by Sendtex